Snurken, apneu en jicht; is er een verband?
Snurken, apneu en jicht: is er een verband? Snurken, apneu en jicht: is er een verband? Is er…
Vorige week melde Jacqueline zich voor een inspanningstest Ze heeft namelijk plannen om de halve marathon van Amsterdam te lopen. Geen kleinigheid en omdat Jacqueline een drukke, stressvolle baan heeft, wil ze structuur en goed voorbereid aan de slag.
Na het intakegesprek starten we met een rustmeting. Gedurende 10 minuten krijgt Jacqueline de hartslagmeterband met daaraan het apparaat wat o.a. de ademhalingsfrequentie, adempatroon, hartslag, teugvolume en hartslagvariabiliteit meet om.
De analyse van de gemeten parameters worden pas aan het eind van alle metingen met Jacqueline doorgenomen.
Nu volgt eerst de inspanningstest op de fiets. Jacqueline heeft nog steeds de hartslagmeterband en het apparaat om. Elke minuut ging de weerstand van de fiets 20 Watt omhoog /zwaarder. In het begin gaat het nog gemakkelijk, maar naar mate de weerstand toenam, wordt het toch echt afzien. Ik zeg tegen Jacqueline, dat dit in eerste instantie eenmalig is. “Gelukkig” zegt Jacqueline, “m’n benen beginnen nu al zwaarder te worden en pijn te doen( verzuring), en krijg met moeite m’n ademhaling onder controle”. “Nog even volhouden zeg ik haar bemoedigend”. Het werd steeds lastiger om de gewenste trapfrequentie (RPM 75 ) vol te houden en heel langzaam zakte het traptempo. Toen Jacqueline bijna niet meer kon. Moedigde ik haar nog even aan 45 seconden vol te houden. Uiteindelijk ging de weerstand er van af en kon Jacqueline rustig uit fietsen en op adem komen.
In één oogopslag kon ik al zien dat Jacqueline een duursporter is. Gelukkig, dat komt goed uit met haar gestelde doel. DE halve marathon van Amsterdam.
Nu nog even 10 minuten je herstel meten, zoals we voor inspanning hebben gedaan en dan beginnen we aan de uitleg en het geven van adviezen.
Onder het genot van een kop thee nemen we het rapport en de testuitslagen door. De volgende onderwerpen komen aan bod zoals maximale hartslag, omslagpunt, VO2Max, hartslagvariabiliteit, ademhalingsoefeningen en hartslagzones.
Met specifiek de uitgelichte hartslag die Jacqueline het beste kan volhouden tijdens haar halve marathon en waarop ze dus ook gericht kan gaan trainen. Jacqueline heeft er zin in!!
Wist je trouwens dat zo’n inspanningstest sowieso heel interessant en heel nuttig is? Ik zelf loop, fiets en schaats al jaren met een sport hartslagmeter.
Als je nou zo’n test doet, kun je nog effectiever trainen. Meten is weten! Ook al is je tijd beperkt!!
Ik daag je uit voor de Marathon Challenge van SevenDeesEnergy!! Doe je mee?!