Snurken, apneu en jicht; is er een verband?
Snurken, apneu en jicht: is er een verband? Snurken, apneu en jicht: is er een verband? Is er…
Linus Carl Pauling introduceerde in 1968 voor het eerst de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ in een publicatie in het tijdschrift Science.
Orthos betekend in het Grieks juist, recht of gezond. En moleculair staat voor; de moleculen betreffende. Samen betekent het dus de ‘juiste moleculen’.
Het binnen krijgen van optimale concentraties van vitamines, mineralen, spoorelementen, vetten, eiwitten en koolhydraten is in de orthomoleculaire geneeskunde het uitgangspunt ter voorkoming en genezing van ziekte. Voor het verkrijgen van optimale doseringen aan voedingstoffen staat een gezond voedingspatroon op de eerste plaats. Eventueel aangevuld met supplementen.
Voor alle functies in het lichaam zijn voedingstoffen nodig. Wanneer er een tekort ontstaat aan 1 of meerdere stoffen zal dat leiden tot het afnemen van functies van organen. Het gevolg hiervan is het ontstaan van (chronische) klachten. Door het aanvullen van de tekorten zullen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.
Orthomoleculaire geneeskunde valt onder ‘alternatieve geneeskunde’. Ook al ligt wetenschappelijk onderzoek aan de basis van deze vorm van therapie. De reguliere geneeskunde is in mijn optiek uitstekend. Maar vooral op het gebied van acute zorgverlening. De chronische zorg is beperkt en richt zich vrijwel alleen op het bestrijden van symptomen d.m.v. medicatie.
In de Psycho Neuro Immunologie, een specialisatie binnen de orthomoleculaire geneeskunde, we kijken naar de wisselwerking tussen psyche, het neurologische systeem, het immuunsysteem, het hormonale systeem en de omgeving (en stressfactoren) . Wanneer er door langdurige stress bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen is, kan dit gevolgen hebben voor ons afweersysteem, onze hormonale cyclus en bijvoorbeeld onze schildklier.
Het concept dat voeding geneeskrachtig is is al heel oud. Hippocrates (420-360 B.C.), de ‘vader van de geneeskunde’, zei; Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding’.
Ook al ben je niet ziek, toch is het voor veel mensen prettig en raadzaam om één of twee keer per jaar de algemene lichamelijke toestand te laten checken. Door middel van de gezondheidscheck en de voedingscheck kun je preventief aan je gezondheid werken.